Här är vår recension av nya Sage The Fast Slow Go, en 12-i-1 elektrisk multikokare för bänkskivor som ångar, tryckkokar, långsamma tillagningar, snabba tillagningar, sauterar och sous vides, om det verkligen är ett verb.

Den här författaren är ett stort fan av Sage-produkter. Faktum är att jag hittills aldrig kan minnas att jag recenserade en duff. Så när företaget erbjöd ett produktrecensionsprov av sin nya prisvärda ”instant pott” tänkte jag ”vad i helvete, kan lika gärna ge det ett försök även om jag aldrig har använt någon av dessa saker förut”. Vad kan gå fel?

Jag är här för att dela med mig av min erfarenhet av att använda Fast Slow Go under de senaste 10 dagarna och den har haft många upp- och nedgångar. Låt mig förklara.

Sage The Fast Slow Go: pris och tillgänglighet

I Storbritannien säljs Sage The Fast Slow Go för cirka 124 £ och finns på Currys och Sage Appliances. Förhoppningsvis kommer fler butiker att lagra det snart.

Varumärket Sage är ett europeiskt dotterbolag till giganten Breville för små apparater, så om du bor i USA kommer du att leta efter Breville The Fast Slow Go. För tillfället är det tunt på marken Stateside men det är tillgängligt att köpa direkt från Breville, till ett pris av $299.

Om du bor i Australien, prova Harvey Norman eller The Good Guys och räkna med att betala runt AU$300.

(Bildkredit: Sage)

Sage The Fast Slow Go recension: vad är en omedelbar pott?

Det är helt sant att säga att amerikaner gillar deras mat och vi gillar deras mat också. Men att döma av Instant Pots (ett verkligt varumärke) popularitet i USA, föredrar vissa konsumenter helt klart att hoppa över den irriterande matlagningsprocessen och skära direkt till tallriken. Vad de vill ha är en multi-tasking köksspis som kan ge en mängd olika rätter på kort sikt. Något som ansluts till elnätet och är snabbt och enkelt att använda. Det blir multikokaren i Instant Pot-stil.

En multikokare utför en mängd olika tillagningsmetoder från tryckkokning och ångning till sautering och långsam tillagning. De riktar sig till dem som åtnjuter hälsofördelarna med tryckkokning (mat tillagad under trycksatt ånga behåller tydligen mer näringsämnen) och de som helt enkelt vill ha en snabb lösning utan att behöva elda upp ugnen och/eller spishällen. När det gäller Fast Slow Go är vissa modeller också riktade till personer som inte kan laga mat till kola.

Enligt historieböckerna (tja, internet faktiskt) skapades multikokaren 2009 av den kanadensiska mannen Robert Wang. Wangs uppfinning, som en radikal inställning till den ödmjuka tryckkokaren med häll, fick varumärkesnamnet Instant Pot och, precis som Hoover, blev det den generiska termen bland konsumenter för alla andra grytbaserade multikokare på marknaden.

Sage The Fast Slow Go recension: design och funktioner

(Bildkredit: Sage)

Med 31,3 x 34,7 x 33,3 cm är 6-liters (6,3 quarts) Fast Slow Go en ganska styv klump på bänkskivan men inte otymplig. Tack och lov är den inte för tung att bära från skåpet till sin arbetsplats så det är okej. Eftersom Sage är en förstklassig leverantör av köksutrustning av hög kvalitet, hittar du ingen billig plast här. Det du hittar är mycket borstat rostfritt stål och en del expertsnickerier. Faktum är att allt är så väl sammanställt att jag misstänker att Fast Slow Go kommer att hålla i flera år om den rengörs regelbundet och behandlas med lite respekt.

Åh, och var rädd för att inte få taket sprängt av ditt kök eller att få händerna kokade av ett ångskott eftersom Sages trevägssäkerhetssystem innehåller en tryckavlastningsventil, en säkerhetsventil och en säkerhetslåsstift för att säkerställa att det inte finns några otäcka missöden.

(Bildkredit: Sage)

Till skillnad från Sages Fast Slow Pro-variant som använder företagets traditionella menygränssnitt, gör denna modell den ännu enklare att använda genom att tilldela varje funktion sin egen vattentäta genvägsknapp. Därför är hela fronten prydd av dedikerade bubbelknappar för soppa, fond, kött, gryta, ånga, sauté/bryn, baljväxter, ris, risotto utan omrörning, sous vide, reduktion och, bisarrt nog, yoghurt.

Mot mina vanliga principer läste jag noggrant handboken ord för ord men bara för att jag faktiskt tyckte att konceptet med en enda maskin som kan täcka så många discipliner var lite förvirrande och till och med lite skrämmande. Jag menar hur kan en maskin kunna göra en långsamt tillagad coq au vin ena minuten och en yoghurt nästa? Tja, det visar sig faktiskt att Fast Slow Go verkligen är så lätt att använda som Sage tänkt sig.

Sage The Fast Slow Go recension: testresultat

(Bildkredit: Sage)

En av de mest tilltalande sakerna som lockade mig till Sage Fast Slow Go var dess uppenbara förmåga att göra fluffigt tryckkokt ris på cirka tio minuter. Jo, jag gjorde två omgångar och den första kom ut som thailändskt klibbigt ris med en last av det fast i botten av skålen. Nu älskar jag sticky rice som det händer men det var inte det jag syftade på. Så jag gjorde en till större sats och höll mig till receptet i Sage-manualen som en snåljåk. Den andra satsen var exakt densamma. Jag kollade sedan på You Tube för att se hur andra har lyckats använda en mängd andra snabbgrytamaskiner och såg inga resultat som liknade det jag faktiskt var ute efter – flingigt ris som du kan hälla av en sked som, eh, riskorn. Så lite misslyckat i det avseendet.

Min redaktör Duncan, som också fick samma modell, provade risottoinställningen och hans rapport var lite mer lovande. ”Risotton var på gränsen till krämig”, sa han, ”den var verkligen inte klibbig men möjligen var den något mer flytande än jag helst skulle vilja ha. Det var bättre än väntat, uttryckt det så. Enligt Duncans standarder är det en översvallande beröm.

Den här bebisen gör en elak gryta och du behöver inte ens en spis för att fräsa köttet först

(Bildkredit: Sage)

Precis, på den typ av saker som den här maskinen verkligen briljerar med, nämligen grytor, ångning och tryckkokning av grönsaker. När det kommer till långsam tillagning av en gryta är Fast Slow Go i sitt element. Tack och lov behövde jag bara ett försök att producera en bœuf bourguignon eftersom den var jävligt utmärkt första gången. Följde instruktionerna till ett T och började med sauté/bryn-inställningen för att bryna nötköttet, jag släppte i resten av ingredienserna, stängde locket, knackade på grytaknappen och en sju timmars körtid (den kan ställas in från två till 12 timmar) och tog hundarna på en promenad. En lång promenad. Jag måste säga att resultatet blev lika bra som jag någonsin har haft, med mört, flagigt nötkött och en underbart rik, tjock och mycket mer-aktig sås.

Det gick så bra att jag bytte tyg nästa dag och provade några frysta kinesiska dumplings som jag köpt från Londonleverantören Wing Yip. Visst, jag kunde inte få plats med så många dumplings på det ganska smala gallret som jag normalt kan när jag använder en billig bambuångare, men resultaten var verkligen mycket bra – och allt utan att behöva en mängd tillbehör.

Vid något tillfälle ska jag prova sous vide-inställningen som låser in smaken och konsistensen av vakuumförpackad fisk med en ultralåg temperaturinställning på cirka 57˚C. Tvivlar dock på att jag någonsin kommer att prova yoghurtinställningen, mest för att jag bara kan gå till snabbköpet och köpa färdig yoghurt istället.

En sak jag märkte under mina ”experiment” var hur knepigt det var att ta bort den inre skålen i rostfritt stål när den var varm och full av ingredienser. Jag slutade med att skeda ut saker ur skålen medan jag fortfarande var i maskinen. Det är ingen stor sak, för jag hade aldrig planerat att bära den inre skålen till bordet från början. Det skulle bara se löjligt ut.

I huvudsak klarade jag mig ganska bra med den här gör-det-allt enda grytan men jag tror att jag fortfarande föredrar att använda standardmetoder, åtminstone för att göra ris. Däremot kan jag definitivt se att det är ett inhopp för studenter, boende, människor som är för upptagna för att tränga över en spis och alla som inte är särskilt bra på att laga mat i allmänhet.

Den här maskinen tar verkligen bort gissningen av matlagningen – särskilt timing – samtidigt som den är särskilt skicklig på att producera en mängd olika rätter utan att skapa en massa röran under processen. Och det betyder mindre diskning.

Sage The Fast Slow Go recension: dom

(Bildkredit: Sage)

Om du gillar snabb trycksatt matlagning, ångning och låg-och-långsamma grytor och letar efter en kompetent 12-i-1-spis som i stort sett gör allt annat än att göra en kopp te (det gör den förmodligen också), då tänk allvarligt på denna arbetshäst med runda bänkskivor. Men kanske undvik att försöka koka ris i den.